dijous, 17 de juliol del 2008

La usabilitat. Què és?

En la bibliografia sobre el tema, analitzada per Borges de Barros Pereira (2002), es considera que el terme “usabilitat” ha estat molt utilitzat i se n’han proposat diverses definicions. Aquest autor recull una definició proposada per Guillemette:

“la usabilitat es refereix al grau d’eficàcia del probable ús de la documentació per part dels usuaris finals durant l’execució de tasques dins les restriccions i els requeriments de l’entorn real”

Sovint s’hi relacionen els conceptes d’eficàcia i satisfacció de l’usuari i es relacionen respectivament amb els conceptes d’usabilitat i utilitat.

D’acord amb la norma ISO 9241-11 la usabilitat consisteix en:

“ fins a quin punt un producte pot utilitzar-se per usuaris específics per aconseguir els objectius específics amb eficàcia, eficiència i satisfacció en un context específic d’ús”

Les proves d’usabilitat pretenen anticipar possibles problemes amb els quals es pot trobar l’usuari en una hipermèdia. Avalua la relació amb les interfícies, amb l’objectiu de fer les adequacions necessàries a l’aplicació.

El nostre objectiu en aquesta segona part és avaluar aspectes relacionats amb la navegació i la usabilitat de Golpe de Gracia