dijous, 17 de juliol del 2008

Introducció

En aquest treball pretenem fer una anàlisi de la usabilitat de Golpe de Gracia.

L’hem estructurat en dues parts. La primera, vol mostrar la necessitat d’incorporar eines provinents de la informàtica en l’anàlisi d’una obra digital. Les NTIC, com les literatures digitals, han estat sovint analitzades des d’enfocaments aplicats, amb anterioritat, a les modalitats comunicatives escrites i orals. Comentem l’intent de Yus (2001) d’apropar-se a Internet des d’enfocaments de pragmàtica cognitiva. Tot i el reciclatge, adaptació i ampliació a que s’ha sotmès aquestes eines d’anàlisi, es mostren sovint, incompletes.

L’anàlisi de l’hipermèdia de ficció, en tant que sistema informàtic, ha de donar compte, del fet que literatura digital integra elements aliens a la literatura impresa. Aquests elements emergeixen del nou tipus mitjà on s’ubiquen. Aquest fet planteja la necessitat d’integrar en una metodologia d’anàlisi aquells nous elements.

En aquest sentit, creiem que les actuals avaluacions d’usabilitat, poden representar un punt de partida per a la sistematització d’una metodologia d’anàlisi de la narrativa digital més completa. Tot i que són eines utilitzades, en principi, en els dissenys de sistemes informàtics, l’anàlisi d'usabilitat d’un hipermèdia narratiu com Golpe de Gracia pot ajudar a detectar els elements significatius per a una anàlisi més completa de la literatura digital